Könyvajánló: Az Adam Fawley sorozat

Továbbra is a krimi/thriller műfaj berkein belül maradva ezúttal egy brit kortárs írónő bűnügyi sorozatára hívnám fel a figyelmet.

Cara Hunter napjaink krimi irodalmának lassan megkerülhetetlen alakjává válik. Magyar nyelven eddig négy kötete jelent meg, melyek egy sorozat részei. A történeteket az állandó szereplők, a nyomozócsoport tagjai kötik össze, a sorozatot pedig a csapat vezetője, Adam Fawley detektív neve fémjelzi.

Az Oxforban élő írónő cselekményeinek színhelyéül is a várost választotta, a tipikusan angol miliő, a minden epizódban felbukkanó "viktoriánus sorházak" sajátos atmoszférát kölcsönöznek a történeteknek. A szerző bevallottan a kriminológia "best of"-jaiként számon tartott megtörtént esetekből inspirálódik, a Sötétben című kötetben a nyomozás során is párhuzamot vonnak egy elhíresült bűnténnyel, melyet Hunter maga is a történet valós alapjaként jelölt meg. 

1615129863707_20210307161311892.jpg

A sorozat első kötete, az Egy közeli ismerős egy nyolcéves kislány, Daisy Mason rejtélyes eltűnését jarja körül. A nyomozás során aztán újabb és újabb megdöbbentő titkok kerülnek napvilágra, egész életen át hurcolt traumák törnek fel a mélyből. Egy gyermek kárára elkövetett bűncselekmény mindig nagyon mélyen felzaklatja a közvéleményt, és nincsenek ezzel máshogy a rend éber őrei sem. Ők is emberek ugyanis, és ők is lehetnek szülők. Ebben a történetben szépen kidolgozottak a karakterek, nem csak a gyanúsítottakat, de nyomozócsoport tagjait is részletesen megismerhetjük. Talán nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a sztori egy váratlan fordulattal zárul (de ez így van a másik három rész esetében is, gyakorlatilag leesik az ember álla).

 A második kötet a Sötétben címet kapta. A történet elején egy frissen vásárolt ingatlan felújítása során a szakemberek észreveszik, hogy a szomszéd ház pincéjében egy nagyon rossz fizikai állapotban lévő fiatal nő és egy kisgyerek van bezárva. Nem sokat segít a nyomozóknak, hogy a ház tulajdonosa egy enyhén demens hajdani egyetemi tanár, aki gyakorlatilag alap tevékenységekkel is nehezen boldogul. Felmerül hát a kérdés, vajon képes lenne-e egyáltalán fizikailag bármilyen erőszakos cselekményt végrehajtani? Nekem a négy kötet közül talán ez volt a kedvencem (bár szoros versenyben a 4. résszel), az utolsó 150 oldalt egy szuszra (nem egy levegővel) olvastam fel hangosan, mert egyszerűen nem lehetett abbahagyni. Még úgy sem, hogy egyébként közben hajnali három lett. 

 A sorozat harmadik része, a Nincs kiút egy rejtélyes tűzeset körülményeit vizsgálja, melynek során egy nagy értékű családi ház válik a tűz martalékává. És benne a család tíz- és hároméves kisgyermeke is halálos sérüléseket szenved. A szülők pedig sehol. Ebben a részben Fawley felügyelőnek elég komolyan meg kell küzdenie saját múltjával (és jelenével is), ami számomra nagyon emberivé teszi az egész történetet. Mint ahogy várható, ebben az epizódban is fordulat követ fordulatot, majd végül... de ezt hagyjuk is :)

 A jelen pillanatban utolsó magyar nyelven is megjelent kötet a Féktelen harag. Nagyon ütős történet ez is... Egy középiskolás lányt megtámadnak az utcán, de egy szerencsés véletlennek köszönhetően komolyabb baja nem esik, azon kívül persze, hogy egy traumatikus élmény szerencsétlen birtokosává válik az eset folytán. Bár a lány nem tesz feljelentést, Fawley-t azért nem hagyja nyugodni a dolog, de amikor röviddel az eset után egy hasonló bűntett történik a környéken, egyértelművé válik, hogy lehet összefüggés a két támadás között. És ha esetleg egy sorozatgyilkossal van dolguk, még az idővel is versenyt kell hogy fussanak...

 A négy történetben közös - és azt hiszem, ettől lesznek igazán erősek -  hogy nem valami kitalált rémmel kergetőznek a szervek. A bántalmazók köztünk járnak, és a traumák, lelki sérülések sosem múlnak el nyom nélkül.
Aki szereti az izgalmakat, a fordulatokban bővelkedő történeteket, és a bűnügyektől sem riad vissza, annak muszáj elolvasnia legalább egy Cara Hunter regényt. És akkor már a többit sem fogja megúszni.

A sorozat a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, webáruházukban akár csomagként is megvásárolható a négy kötet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://prezliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr216453062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Prézli blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása