Furcsa hangokat hallok...

... furcsa hangszerekből...

A hangszeres zene évezredek óta szorosan összefonódik az emberi léttel, együtt változott, fejlődött az emberiséggel. Kínában már i.e. 3000 körül keletkezett források is említenek pengetős hangszereket, melyek aztán évszázadok alatt kisebb-nagyobb változásokon estek át, míg egyes természetközeli népek hangszerei (látszólag) alig változtak az idők során.  

Minden nép kultúrájának szerves részét képezi a zene, a jellegzetes ritmusok, hangrendszerek, a népi hangszerek pedig nagyban meghatározzák az adott nép zenéjének hangzásvilágát. A tradícionális népi hangszerek, vagy éppen a kissé szokatlan "hangadó eszközök" és a modern stílusok házasításából azonban nagyon izgalmas dolgok születhetnek, erre nézünk most néhány példát.

shilpa-ray-117.jpg

A kép forrása: https://www.mycatisyellow.net

Vibrafon

A vibrafon elődeit keresve egészen az őskorig kell visszautaznunk, ugyanis már ekkor is megszólaltattak ritmusokat, dallamokat különböző fadarabok ütögetésével. Az első vibrafonhoz hasonlatos hangszer a Leedy Drum Company gyárában jelent meg a 20. század végén, Indianapolisban. A kiindulási pont feltehetőleg a marimba nevű ütő-dallamhangszer volt, melynek fából készült lapjait gumifejű, pálca alakú verőkkel szólaltatják meg. A vibrafon ezzel szemben könnyűfém lapokat kapott, melyeken különböző keménységű ütőkkel játszanak. Eleinte csak a dzsezz műfajban használták, jelentős képviselői voltak például Milt Jackson, Lionel Hampton vagy éppen a német származású Wolfgang Lackerschmid, aki a Kaliforniából indult cool jazz hullám egyik jelentős alakjával, Chet Bakerrel több ízben is együttműködött: 

Hang

"- Te min játszol? 
 - wokon."

- hangozhatna egy elképzelt beszélgetés, persze lehet, hogy csak engem emlékeztet ez az acélból készült ütős hangszer a kínai főzőedényre. A hang megszólaltatása ütők helyett a kezek, ujjak használatával történik, a tenyér, a kéz éle illetve háta más és más hangokat csalogatnak elő.  Az ambient és világzene stílusban alkotó brit-svéd duó, a Hang Massive 2018-ban Magyarországra is ellátogatott, és az A38 hajó színpadán adott koncertet. 

Szantúr

szantúr perzsa eredetű húros hangszer, melyet eleinte pengetéssel szólaltattak meg, később azonban a cimbalomhoz hasonlóan ütőket kezdtek használni. A libanoni származású Marcel Ghrayeb szantúrművész zeneszerzőként és tanárként is tevékenykedik. Saját szerzeményei mellett ismert filmzenéket dolgoz fel, a tradicionális hangzást modern köntösbe öltöztetve, néha elektronikus hangzással is felturbózva adja elő. 
Alább a nagy sikerű Trónok harca c. sorozat főcímdalát hallhatjuk tolmácsolásában.

Harmónium

harmónium egy ún. szabadon rezgő billentyűs hangszer, mely külsőleg a zongorára, pianinóra hasonlít, de működését, hangzását tekintve inkább az orgonával mutat rokonságot. Az alábbi dalban hallható hangszer az indiai harmónium. Az amerikai Shilpa Ray főként punk, grunge és blues műfajban utazik, nem hétköznapi hangzásvilággal.

Tekerőlant

A tekerőlant, népies kifejezéssel nyenyere a magyar népzenének is jellemző hangszere, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Külföldön a hurdy-gurdy elnevezéssel illetik. Történetét tekintve elég régi hangszerről beszélünk, már a 10. században ismerték, de a 15. századig kizárólag egyházi zenékben csendült fel. Később, a 18-19. században a nemesség divatos hangszere lett, míg végül a 19. század környékén már a szegényebbek is nagy kedvvel játszottak rajta. Népszerűségét mi sem támasztja alá jobban, mint hogy világhírű zeneszerzőktől - úgy mint Vivaldi vagy Mozart - is ismerünk kimondottan tekerőlantra komponált műveket. Napjainkban a hurdy-gurdy ismét reneszánszát éli, előszeretettel használják akár modern hangzású dalok előadásánál is. 

A lengyel Michalina Malisz főként rockzenei feldolgozásaival vált ismertté, melyekben a tekerőlant különleges hangzását keményebb dallamokkal ötvözi. 

Kazu

A felsorakoztatott hangszerek közül a legviccesebb, és egyben talán a legkönnyebben megtanulható a kazu. Első ránézésre fúvós hangszernek tűnik, ezzel szemben az igazság az, hogy egyáltalán nem kell fújni. A kazu a beledúdolt hangot színezi el, így valójában csak annyi a feladat, hogy a kívánt dallamot a hangszerbe dúdoljuk. Érdemes zöngés hangpárokat használni, úgy mint "zu-zu" vagy "du-du" - és innentől már csak az a kérdés, hogy tudunk-e énekelni... 

Teremin

A hangszerek tudományos csodabogara, a teremin egy elektronikus hangszer, egy rádióhullámok interferenciája által vezérelt analóg szintetizátor. Különlegessége abban rejlik, hogy a hangszert érintés nélkül, pusztán gesztusok segítségével kell megszólaltatni. Hazánkban a több rangos zenei díjjal elismert Illényi Katica hegedű-és tereminművész tette ismertté ezt a különleges hangszert. Alább a német-szerb származású Carolina Eyck tereminművészt láthatjuk:

A kanál, mint hangszer

A kanál, mint hangszer a ritmushangszerek közé tartozik, és nagyjából ennyi is, amit el lehet róla mondani. Sokkal érdemesebb arra az elemi zeneiségre koncentrálni, ami az előadóban megbújik. A Spoon Lady-ként híressé vált Abby Roach utcazenészként bukkant fel, pénzt gyűjtve arra, hogy körbeutazhassa az Egyesült Államokat. Művészetének gyökerei az amerikai népzenéhez nyúlnak vissza, erre építkezve a jazz, a blues, a ragtime vagy akár a gospel berkeibe is elkalandozik.

Úgy tűnik, Abby-vel vigyázni kell, ami a kezébe akad, abból zenét csihol: 


Elektronikus zenekar

A különböző ketyerék és a fantázia találkozásából ugyancsak nagyszerű dolgok születhetnek. Az angol Imogen Heap, a hajdani Frou-Frou zenekar egykori tagja több klasszikus hangszeren is játszik, a kétezres évek vége felé azonban egyszemélyes zenekarként hívta fel magára a figyelmet. Szerzeményeit élőben is mindössze egy zongorával és egy laptoppal felszerelkezve adta elő, a dalokat a számítógép segítségével keverte, egy looper pedálra rögzítve saját hangját, mintegy önmagát kísérve. Az eredmény egészen rendkívüli:

 "One Man Band", azaz az egyszemélyes zenekar

Shakey Graves művésznéven alkotó Alejandro Rose-Garcia-nak sincs szüksége társakra ahhoz, hogy kezei közt (és lábai alatt) izgalmas zenei projektek szülessenek. A szintén Americana stílusban utazó zenész egy bőröndből átalakított  dobot, illetve egy kis tamburin állványt használ arra, hogy gitár alapú zenéjéhez a ritmust szolgáltassa.

 Forrásként a wikipedia.org szócikkeit használtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://prezliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4716507810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Prézli blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása