Egy jó portói - ecsettel

Aki azt hitte, most borokról lesz szó, az sajnos csalódott lesz. Bár a borok világa sem áll túlzottan távol tőlem, most egy kortárs képzőművészt szeretnék bemutatni - Portugáliából.

l_mpada-de-mosaico-numa-noite-sem-luar-2016.jpg

Mozaik izzó egy holdtalan éjen

Az egyik dolog, amit nagyon szeretek az internetben, hogy képes megnyitni országhatárokat, áthatolni tengeren és óceánon. És ha az ember fel van szerelve némi idegennyelv-ismerettel is, akkor aztán tényleg kinyílik előtte a világ. 

Így - egy nemzetközi közösségi oldalon - ismerkedtem meg Tiago-val, akivel művészeti érdeklődésem révén azonnal megtaláltuk a közös hangot, festményei különleges, szürreális hangulata pedig azonnal rabul ejtett.

tv.PNG

Tegnap és holnap

Tiago 1984-ben született Portóban. Bár tanulmányait gazdasági területen végezte, a művészet szeretete gyerekkora óta kíséri, és bár autodidakta módon képezte magát, ma már a festészet alkotja mindennapjai gerincét. 
Tiago saját bevallása szerint elég egyszerű oka volt annak, hogy elkezdett festeni: egész gyerekkorát Portóban töltötte, ahol szinte mindennaposak az esőzések, így nem volt sok lehetősége a szabadban játszani. 
Hogy a festést (azon belül is a szürrealizmust) választotta szabadideje kitöltésére, ahhoz persze lehetett némi köze annak az élménynek is, amikor szülei egy nap egy Dalí festményt ábrázoló poszterrel állítottak haza, amit aztán ő órákon keresztül vizsgálgatott.

Rajong a szimbolizmusért, a hiperrealizmustól viszont mereven elzárkózik, szerinte a művészet feladata nem az, hogy az életet másolja. Tájképeket egyáltalán nem fest, hiszen - mint mondja - a természettel nem lehet felvenni a versenyt. Számára a szürrelizmus az, ami a megfelelő kereteket adja ahhoz, hogy kifejezhesse gondolatait, érzéseit bármilyen témában, ami megragadja a figyelmét, legyen az egy társadalmi probléma, vagy akár politikai állásfoglalás.

falsos-idolos.jpg

Hamis példaképek

"Az általam festett aktok inkább a sebezhetőség, kiszolgáltatottság megjelenítései, mintsem egy újabb kísérlet a művészet eladására - minél nagyobb bőrfelület megmutatásával" - mondja Tiago. 

new-beginning.jpg

Noha munkáin érezhető a figuratív szürrealizmus két legjelentősebb képviselője, Salvador Dalí és Max Ernst hatása, témaválasztásai számunkra talán aktuálisabbá, befogadhatóbbá teszik festményeit - s ahogy az egy jó műalkotástól elvárható, gondolkodásra késztetnek. 

ima_7171feature.jpg

Új kezdet

További képek, információk: 
www.tiagovasques.com
Instagram

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://prezliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1316466166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Prézli blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása