A mi Bélánk

Hogy Lugosi Béla életműve nem hagyta hidegen az emberiséget, az többé-kevésbé ismert tény. De hogy halála is többeket megihletett, azt talán nem mindenki tudja.

Azonban nézzük először, ki is az a Lugosi Béla, azok kedvéért, akiknek nem tartozik a mindennapos érdeklősébe a színház- és filmtörténet:

kép forrása: wikipedia.org

Hazánk egyik legsikerültebb exportcikke Blaskó Béla néven látta meg a napvilágot 1882-ben a mai Románia, akkoriban még Magyarország területén, Lugos városában. 
Egy jómódú bankárcsalád gyermekeként született, apja halála után, tizenkét évesen azonban abbahagyta a tanulást, és alkalmi munkákat vállalt.
Néhány év múlva már a színpadon találkozhattak vele, az 1900-as évek elején Temesvárott játszott, majd később Debrecenben és Szegeden is felbukkant. Színészi pályája Szegeden vett lendületet, két évvel később ugyanis már a fővárosi közönségnek játszhatott: a Nemzeti Színház tagja lett.
Az I. világháború azonban közbe szólt, Blaskó önkéntes katonaként az orosz fronton harcolt, ahol többször is megsebesült. Ennek ellenére leszerelése után karrierje folytatta útját meredeken felfelé: színházi szerepei mellett Olt Arisztid művésznéven filmszerepeket is kapott.
A világháborút követő időszak politikai viharai azonban már hatással voltak pályájára: nyílt politikai állásfoglalása miatt emigrálni kényszerült. Eleinte Bécsben, majd Berlinben élt, ahol szintén lehetőséget kapott filmszínészként megmutatni tehetségét: főként Karl May műveinek filmadaptációiban kapott szerepet. A következő állomás már Amerika volt, ahol aztán le is telepedett, és színpadi színészként folytatódott karrierje. 1927-ben felajánlották neki a Bram Stoker Dracula című regényéből készült Broadway darab címszerepét, mely hatalmas sikert aratott. Ennek hatására kérte fel az Universal filmstúdió a Drakula című film főszerepére az ekkor már Lugosi Béla néven ismertté vált színészt - akinek ez a szerep meghozta a világhírt. 

Dracula movie poster Style F.jpg

kép forrása: wikipedia.org

Kisugárzása, alkati adottságai, mély hangja, és jellegzetes akcentusa együtt tették Lugosit a tökéletes Drakulává. Láthattunk azóta vámpírként nem kisebb világsztárokat, mint Tom Cruise, Brad Pitt vagy Robert Pattinson, de abban talán megegyezhetünk, hogy azt a bizonyos jeges tekinetet Lugosi óta nem láthattuk a filmvásznon.

Lugosi Bélát tehát Drakula karaktere tette halhatatlanná, de később további horrorfilmekben is feltűnt. Élete és legendás alakítása több művészt is megihletett, a Városligetben például egy mellszobrot is láthatunk Lugosiról.
Az én személyes kedvencem azonban a DrMáriás néven alkotó kortárs író, festőművész, zenész képe, mely a német romantikus, C.D. Friedrich híres festményét idézve készült, és a Lugosi Béla megjelenik a Kárpátok felett Caspar David Friedrich műtermében címet kapta:

3-lugosi-bela-megjelenik-a-karpatok-felett-caspar-david-friedrich-mutermeben-600x722.jpg

A kép forrása: http://drmarias.hu/


1956-os, szívroham következtében beállt halála azonban további alkotások megszületésére adott okot:
1979-ben megjelent a Bauhaus zenekar Bela Lugosi's Dead című dala, mely később az 1983-as Az éhség című erotikus horrorfilmben is felcsendült.

A zene hangulatában egyértelműen passzol a Lugosi-jelenséghez, szövegét és hangszerelését tekintve is egy misztikus, hátborzongató élménnyel ajándékozza meg a hallgatót. A dalnak az évek során több feldolgozása is született, érdekes módon a legkülönbözőbb irányzatok képviselőit ihelette meg. 

Stílusában a legközelebb álló feldolgozás az Opera IX gothic rock dala:

 A The BoneCollectors újraértelmezése rockabilly hangulatban:

A legmeglepőbb talán mégis az ún. "újhullámos bossa nova" zenét játszó Novelle Vague zenekar feldolgozása, amely végül mit sem veszített hátborzongató hangulatából: 

 

 ... És a sort még folytathatnám. Akinek kedve van, nézzen szét a "legnépszerűbb videomegosztó portálon", garantáltan akad még ott néhány gyöngyszem!

 

forrás:
wikipedia.org
rubicon.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://prezliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9916456514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Prézli blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása